Wie ben ik ?

 

Ik ben Léon van Erp, geboren in 1951 te Nuth. Ik woon sinds 1975 in Geldrop en ben kunstenaar, beeldhouwer. Ik doe dit niet beroepsmatig, maar het is inmiddels wel een belangrijke dimensie in mijn leven.

Ongeveer twintig jaar geleden kwam ik op een Camping in Frankrijk in aanraking met beeldhouwen in Franse kalksteen. Hierna ben ik nog enkele jaren terug gegaan naar deze Camping om me verder te bekwamen in het beeldhouwen.
In 2000 ben ik mij gaan bezig houden met kunst van afvalmaterialen zoals: rubber, hout, ijzer, koper, papier, glas, enz. Van deze materialen maakte ik o.a. vissen en heb rondom dit thema twee maal een expositie georganiseerd.

Sinds 2007 ben ik bij beeldhouwcollectief “HET HAKHOK” in Veldhoven aangesloten.
Ik werk hoofdzakelijk met de steensoorten serpentijn en albast. Sinds 2017 werk ik ook met Belgische hardsteen en diversen soorten marmer. Ook maak ik tegenwoordig vaker stenen objecten in combinatie met hout. 
Meestal is mijn uitgangspunt de steen zelf en tijdens het beeldhouwen ontstaat er dan een kunstwerk. De steen zelf heeft duidelijk een eigen vorm en structuur die leidend is in het proces, maar niet alles bepalend.
Door in en met een groep te werken word je sneller geprikkeld en krijg je een nieuwe kijk op en nieuwe ideeën over beeldhouwen.

In 2014 zijn wij met een groep van 14 personen op een nieuwe locatie in Duizel gestart en verder gegaan als Beeldhouwcollectief “De Groene Steen”.
Inmiddels bestaat het Collectief uit 21 personen en kunnen wij op donderdag en/of zaterdag ons verder ontwikkelen op deze bijzonder locatie.